Jak dobrać rodzaj czekolady do wina?

Coraz więcej osób dorosłych docenia niespotykane dotąd w Polsce odmiany czekolady. Rozwijający się rynek skierowanego koneserów sprawia czy coraz częściej dostać można wyjątkowy przysmak z kombinacjami dodatków, które na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe do połączenia. Wiele z nich jest jednak przeznaczona to bardzo konkretnego rodzaju spożywania. Są to bowiem czekolady, które powinny uzupełniać doświadczenia płynące z picia wina. Odpowiedni dobór tych dwóch produktów może skutkować bardzo ciekawymi doznaniami smakowymi.

Łączenie smaków czekolady i wina

czekolada do winaCzekolada i wino to w naszym kraju stosunkowo nowe połączenie. Okazuje się jednak, że smakosze na całym świecie doceniają taką kombinację. Wiele osób nie wie jednak od czego zacząć degustację tych przysmaków. Za podstawową zasadę uważa się to, że czekolada do wina powinno należeć do grupy mieszanek gorzkich, czyli o bardzo wysokiej zawartości kakao. Zasada ta jednak opiera się na ogólnych przyjętych przez koneserów ustaleniach. Prawda jest taka, że każdy powinien dobrać te elementy według własnego uznania. Dlatego tak ważne jest kosztowanie różnych zestawień. Jeżeli posiada się ulubione wino, warto zamówić kilka dedykowanych czekolad do podobnych gatunków. Dzięki temu można będzie spróbować najlepszych połączeń. Może się okazać, że dzięki czekoladzie wino nabierze zupełnie nowego charakteru. Dostępne są również czekolady z dodatkami. Wśród nich najpopularniej stosowaną przy degustacji z winem jest ta z solą morską. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wybrać także tabliczkę z chili, przyprawami korzennymi lub nawet z suszonymi owocami. Niektóre sklepy posiadają także mniej oczywiste połączenia. Można więc spróbować na przykład czekolady z pietruszką lub innymi ziołami. Dla osób, które chcą dzielić to doświadczenie ze znajomymi, doskonałym pomysłem jest zorganizowanie wieczoru degustatorskiego. Można wtedy przygotować kilka butelek wina, a także różne czekolady. Pozwoli to sprawdzić nie tylko, które połączenie smakuje najlepiej dla danej osoby, ale także zaobserwować jak różnią się smaki poszczególnych uczestników.

Czekolada i wino To wbrew pozorom bardzo dobre połączenie, które podbiło gusta krytyków kulinarnych na całym świecie. Można sprawdzić samodzielnie, które z połączeń smakowych dostępnych na rynku win i czekolad przypadnie do gustu najlepiej. Pamiętać jednak trzeba o tym, że zazwyczaj powinno wybierać się w tym celu czekolady gorzkie. Dzięki temu smaki o wiele lepiej połączą się i wydobędą zupełnie nowe nuty. Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek czekolady dostosowanych specjalnie do tego celu.